Jagen op baars met Daiwa hardbaits (deel 2)
Enkel zachte eitjes vissen met zacht kunstaas en gaan echte mannen voor “the hard stuff”, beweerde ik in deel I. De meningen zijn erover verdeeld, maar “who cares”. Je moet gewoon vissen met wat je leuk vindt. Of je nu een softy of a hard-one bent.
De (water)temperaturen blijven stijgen en de meeste baarzen hebben al gepaaid. Ze vervelen zich dus een beetje en gaan op (vis)jacht. Herkenbaar voor iemand?: paaien, jagen, eten… Ik beperk me in deze blog bij jagen op vis én in deze blog specifiek tot jagen met hard kunstaas.
Als tweede kunstaasje in de reeks heb ik mijn pijlen gericht op de Prorex Micro Minnow 30F (of F-SR).
Wat zegt het verkooppraatje over deze Daiwa hardbaits?:
Miniplug
Dit micro lokaas van 3 cm is perfect toepasbaar voor het hele scala van ultralichte vissen en is zeer succesvol voor forel, baars en kopvoorn. Door de constructie van de duiklip kan dit kunstaas zeer langzaam en zeer snel worden gepresenteerd en is het dus optimaal geschikt om te vissen in kleine rivieren.
De Micro-Minnow wordt geleverd met een extra enkele haak en kan dus gemakkelijk worden aangepast.
Type: Zwevend
Duikdiepte ca. 0,2 – 0,4 m
Op de verpakking lezen we nog: Length: 3cm (1.2″) – Weight: 1.5g – Floating – Silent – Diving Depth: 0,3-0,5m – Color: Setsuki Ayu (voor de ene en gewoon Ayu voor de andere). F = Floating (drijvend), SR = Surface Running (“loopt” aan de oppervlakte).
Heel belangrijk voor de kindjes: op de achterzijde staat: “This is not a toy”!
Dus niet geschikt voor kinderen, maar wel voor ons!
Even factchecken:
Lengte: bijna correct, ik meet 3,1 cm met mijn goedkope Chinese schuifmaat. Maar over 1mm extra ga ik niet klagen. Bij de beenhouder mag het ook altijd “ietsje meer” zijn.
De lengte gemeten vanaf de duiklip tot aan de stuit is trouwens 3,7 cm. Nog steeds klein genoeg om voor “mini” door te gaan.
Gewicht: 1,4g terwijl de website 1,5g aangeeft. Als ik de dreg vervang door de single hook (die meegeleverd wordt) kom ik op 1,32g. Nu ja, soms mag het bij de diëtist mag het op de weegschaal eens “ietsje minder” zijn. Hoe dan ook: dit is ultra-light kunstaas!!!
Voor de techneuten: het harde spul is ongeveer 1cm breed.
Er zit een single hook meegeleverd in de verpakking. Dit is een weerhaakloosmodel. Ik heb gekozen om een haak met weerhaak te gebruiken die ietsje groter is. Time will tell.
Conclusie: bij dit aasje namen de producenten het niet zo nauw met de beschrijving, want er zit wel wat speling op de maten en gewichten (of de ingenieur en de webdesigner begrijpen elkaar niet goed). Hopelijk spraken de ingenieurs wel beter af met de field-testers en doet het spul wat het moet doen: baars vangen.
Aan het water:
Opnieuw is Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten (AKA “Schoetenvoart”) het jachtgebied. Zoals jullie in deel I konden lezen kan dit dus ergens op de 63km van het kanaal zijn.
Om met dezelfde maten en gewichten te wegen, heb ik voor dezelfde ultra light hengel en een ultra lichte spinmolen gekozen als bij de vorige test: Team Daiwa UL Spin 2,10m, 1-5g met een Daiwa Ballistic LT 1000D-XH opgespoeld met Prorex UL finesse PE braid van 1,8 kg trekkracht. Deze setup weegt ongeveer 275g, wat niet veel is voor hengel, molen en draad.
Aangezien de “diving depth” beperkt is, moeten we geen diepe stukken opzoeken. Gelukkig zijn er op het traject van 63 km wel wat lage bruggen met eronder (links of rechts van de vaargeul) nog kleine strookjes die meestal vol met steenpuin liggen. Ideaal voor ondiep duikend kunstaas!
Wat het werpen betreft, kunnen we hetzelfde vermelden als in de vorige blog. Als je met Ultra-light Daiwa hardbaits moet werpen, maak je geen recordafstanden. Gelukkig hoeft dat niet. Korte worpjes of skippen zijn voldoende om de Prorex Micro Minnow 33F onder de brug te krijgen. En ja hoor, nog voor ik kan testen wat het “zwemeigenschappen” van het miniplugje zijn, hangt er al een baars aan. Dus moet ik wel opnieuw werpen, want we willen niet vangen, maar testen. Helaas, tweede worp weer prijs… bijna vervelend. Maar ik geef niet op. Na een tijdje stoppen de vangsten en kan ik het duik/zwemgedrag van de plug goed observeren. Diep gaat hij niet… Hoe sneller je inhaalt hoe dieper, maar een meter diepte haalt de plug niet. Maar dat hoeft ook niet als het lekker warm is, oppervlakte of shallow diving pluggen doen het dan uitstekend.
Terug naar de zwem- en duikeigenschappen: Hoewel er op de verpakking “Silent” staat (er zit geen balletje in), slaat het dregje links en rechts tegen de flanken als je het snel binnendraait. Het plugje trilt dus als een Duracelkonijn op 10 koppen Nespresso en maakt zo precies voldoende vibraties en geluid om onweerstaanbaar te zijn voor actieve baars.
Het duiken: ‘tja ondiep… maar dat is ook de bedoeling.
Het is ook een stevig aasje. Af en toe tegen de brug gooien laat wat krasjes na, maar – voorlopig – nog geen barsten of breuken.
Conclusie:
Onder het motto: “Je hoeft niet groot te zijn om groots te zijn” is dit aasje een must-have voor elke baarsvisser die eens iets anders wil dan shads (op dropshot of loodkop), en spinners of een alternatief zoekt voor een ander plugjes dan de “horenaars” van een “zalm-klinkend” merk (geen woord verkeerd over het andere merk en haar pluggen).
Gebruik deze Daiwa hardbaits in ondiep water of in water waar veel kruid staat en waar je net onder de oppervlakte wil vissen. Verwacht geen grote afstanden te gooien, als je wind tegen hebt zou het plugje wel eens achter jou durven landen. Het is een superleuke plug om kleinere baars te verschalken en dressuur van zacht kunstaas te doorbreken.
Add comment