Als je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk een visser die op zoek is naar een nieuwe hengel en zie je door de bomen het bos niet (meer). Er zijn honderd en één merken met duizend en één modellen. Maar hoe vind je nu wat je zoekt?
Eerst en vooral weet je nooit hoe een hengel aanvoelt tot je ermee gevist hebt. Die ervaring zegt meer dan duizend reviews, likes en posts. Bij FlandersFisher kan je een hengel uitproberen voor je hem koopt, maar later meer hierover.
Stel, je hebt geen winkel in de buurt of jouw lokale winkelier heeft geen demonstratiehengels, dan ben je bijna verplicht om online te gaan zoeken naar de voor jou geschikte hengel. Al snel loop je tegen een paar misverstanden:
Misverstand één: Als een bepaalde hengel vaak op fora aangeraden wordt, dan is dat de beste hengel.
Veel merken hebben ‘prostaffers’ die een duidelijke en specifieke opdracht hebben: zoveel mogelijk materiaal van hun werkgever promoten. Dat is logisch, want het is dé afspraak waarmee ze hun ziel verkocht hebben in ruil voor korting en wat materiaal (grapje). Ze overstelpen Facebook en Instagram met tags, likes, posts en suggesties. Eerlijk is eerlijk: ik verkoop enkel Daiwa en Cormoran en zal dus altijd naar één van deze twee merken verwijzen in mijn posts. En als ik een groter budget had, zou ik ook prostaffers in dienst nemen om mijn winkel te promoten en mijn omzet te doen stijgen.
Naast prostaffers heb je vissers die prostaffer willen worden, de ‘prostoeffers’. Ze doen hetzeflde als de prostaffers, maar dan zonder dat ze er materiaal voor krijgen.
Prostaffers en -stoeffers hebben één doel: de verkoop van materiaal van hun (toekomstige) werkgever stimuleren. ’t Zijn wel vaak fijne gasten en grieten die ook hun passie voor het vissen met je delen en je graag ook veel uitleg willen geven.
Een andere soort vissers zijn de ‘diehards’. Ze verdienen er geen geld of materiaal mee om een bepaald merk te promoten. In tegendeel, ze gaan vaak prat op hun onafhankelijkheid. Ze hebben verschillende merken zelf uitvoerig getest en ze zijn overtuigd van hun keuze (ik was al een Daiwa fan voor ik het ging verkopen). De reacties van deze vissers zijn vaak erg betrouwbaar omdat ze geen externe motivator hebben zoals geld, kledij, materiaal, …
Last but not least heb je de gewone sportvisser die goede ervaringen heeft met een bepaalde hengel en deze ervaring graag deelt. Eerlijk, spontaan en enthousiast.
Misverstand twee: Als iemand een hengel goed vindt, is die ook goed voor mij.
Iedereen is anders en smaken en voorkeuren verschillen. En gelukkig maar, stel je maar eens voor dat iedereen met dezelfde hengel zou vissen… Saai. Toch laten heel wat vissers zich beïnvloeden door de successen van andere vissers. Een prostaffer van een bepaald merk heeft net een wedstrijd gewonnen, dus zal ik met die hengel van dat merk ook veel vangen. Helaas werkt het zo niet. De winnaars van wedstrijden hebben vaak een goede voorbereiding achter de rug. Ze zijn veel gaan ‘voorvissen’ of hebben anderen dat laten doen en gaan met die informatie aan de slag. Ze weten bijna tot op de m² waar een diepe kuil in de bodem is waar roofvissen op een prooi liggen wachten. Stekkennis geeft meer kans op succes dan de hengelkeuze.
Gouden raad: doe mee aan een wedstrijd en volg de favoriet(en) gedurende de hele competitie. Het jaar daarna sta jij waarschijnlijk mee in de top 5.
Misverstand drie: De keuze van mijn hengel wordt bepaald door het werpgewicht.
Hiermee maak ik een naadloze overgang naar tips bij het zoeken van een hengel, want wat bepaalt nu of je een hengel goed zal vinden of niet?
Als iemand aan mij vraagt welke hengel ze moeten kopen (bijvoorbeeld voor Ultra Light vissen), zeg ik: ‘kom ze eens uitproberen, want enkel wanneer je met een hengel gevist hebt, weet je wat je eraan hebt’. Als dat niet lukt om af te spreken, stel ik ze enkele vragen.
Vraag 1a: Waar ga je ermee vissen?
In mijn buurt heb je drie ‘waters’: het Albertkanaal, Kanaal Dessel-Schoten, de Antitankgracht.
Het Albertkanaal heeft hier een breedte van ongeveer 63m (op andere stukken is het Albertkanaal gemiddeld 86m breed), dus kan ik hier gemakkelijk met een hengel van 2.70m en 2.40m uit de voeten. Zelfs 2.25m lukt nog aardig, maar als ik daar met een hengel van 2m sta, heb ik het gevoel dat ik een satéstokje vast heb.
Als ik aan het Kanaal Dessel-Schoten vis – een kanaal van gemiddeld 17m breed – , neem ik nooit een hengel van 2.70m mee en zelfs 2.40m vind ik dan al redelijk lang, maar het gaat. Ik vind 2.10m-2.25m daar ideaal.
Als ik naar de Antitankgracht ga – meestal 6m breed –, kom ik met een hengel van 2m ruim toe en vind die zelfs soms nog wat groot. De oevers van de Antitankgracht zijn dicht begroeid, dus met een lange hengel hang je altijd vast in de bomen en struiken.
Conclusie 1a: de plek waar je gaat vissen bepaalt mee de lengte van je hengel.
Vraag 1b: Waar ga je ermee vissen?
Zelfde buurt, zelfde waters… andere diepte, andere stroming.
Het Albertkanaal is gemiddeld 5m diep en kent veel scheepvaart. Door het veelvuldig op- en afschutten van beroepsscheepvaart, brengen de sluizen redelijk wat stroming in het water. Meestal kom je hier met loodkopjes van 5g en 7.5g toe, maar soms heb je meer nodig bv. 10g of 15g. Tel daar nog even het gewicht van een 3 inch (2.25g) of 4 inch (5.25g) shad bij en je komt aan een werpgewicht van 7-21g. Niet toevallig hebben heel wat lichte spinhengels met een lengte van 2.70m of 2.40m een werpgewicht van 7-21g. Zelf vis ik graag met light materiaal op het Albertkanaal en gebruik ik een ‘Daiwa Prorex AGS light spin’ van 2.25m met een werpgewicht van 3-12g. Als er wat meer wind staat gebruik ik een stevige, maar erg gevoelige Daiwa Procyon Jiggerspin hengel van 2.40m met een werpgewicht van 8-35g.
Het Kanaal Dessel-Schoten is gemiddeld zo’n 2,5m diep en kent veel minder stroming. Ook de beroepsscheepvaart is hier aanzienlijk minder dan op het Albertkanaal. Door de beperkte breedte, weinig stroming en beperkte diepte is een loodkop van 5g echt voldoende. Ik gebruik hier ook vaak loodkopjes van 3,5g. Een (ultra)light hengel werkt hier prima (tenzij je stevige shads en pluggen wil gebruiken om te snoeken). Met mijn light spin hengel kan ik dus goed uit de voeten op zowel het Albertkanaal als op het Kanaal Dessel- Schoten.
De Antitankgracht werd tussen 1937 en 1939 uitgegraven op een diepte van zo’n 2,5m tot 3m, maar werd sindsdien slecht onderhouden. Hierdoor is de gracht op veel plekken dichtgeslibd en is het op veel plekken amper 1m diep. Gelukkig zijn er sinds enkele jaren onderhoudswerken bezig en wordt de gracht weer uitgegraven tot zijn oorspronkelijke diepte. Door de dichte plantengroei, het gebrek aan stroming en de ondiepe stukken heb je zelden meer dan 3.5g nodig. Een korte light spin hengel is ideaal (tenzij je gaat snoeken).
Conclusie 1b: De diepte en de stroming bepalen mee het werpgewicht van je hengel.
Vraag 2: Hoe vis je graag?
Er zijn veel verschillende vistechnieken en elke techniek vraagt weer wat anders van je hengel.
In grote lijnen heb je hengels met een holle top (tubular) en met een volle top (solid, solid spliced, …). Over de holle top kunnen we het volgens mij snel eens zijn: die hebben een stijvere actie dan de volle toppen. Om die reden vind ik een holle top meer geschikt voor loodkoppen, Flex-jig system (cheburaska), Texas en pluggen.
De actie van hengels met volle toppen is zeer uiteenlopend en verschilt van merk tot merk. Er zijn volle toppen die zich gedragen als versgekookte spaghetti en er een zijn volle toppen die nog lang niet ‘al dente’ zijn. Persoonlijk vind ik de volle toppen van Daiwahengels nog redelijk strak (en daar houd ik van) waardoor ze ook geschikt zijn voor het vissen met loodkoppen. Volle gespleten toppen zijn wat flexibeler en houden het lood bij finesse technieken (bv. dropshot) beter tegen de grond. Ze ‘geven’ ook wat meer mee bij bijvoorbeeld een Carolina-rig waardoor een vis minder argwaan krijgt wanneer hij jouw worm of creature van de grond pikt. Grote baarzen zuigen jou softbait binnen in plaats van erop te vliegen zoals de kleinere soortgenoten. Een flexibele top kan hier zeker wel eens voor het verschil zorgen. Een bijkomend voordeel van een flexibelere top is dat je vis minder snel lost omdat het eenvoudiger is om spanning op de lijn te houden. Een nadeel kan zijn dat je met een flexibelere top minder goed een haak kan zetten bij vissen met een stevige bek zoals snoek en snoekbaars. Zoals een bekende Nederlandse voetballer ooit zei: ‘Elk voordeel heb zijn nadeel’.
Conclusie 2: Hengels kunnen een holle of een volle top hebben en die bepaalt de actie en de gevoeligheid van de hengel. Afhankelijk van de actie zijn ze meer of minder geschikt voor een bepaalde techniek.
Vraag 3: Hoe groot ben je?
Het lijkt een domme vraag, maar ze is zeker terecht. Ik meet 1.78m en vis graag met mijn hengeltop dicht bij het water als ik met de kickback-rig, loodkop of flex-jig system vis. Voor mij is 2.10m – 2.25m de ideale lengte om dat te doen op smallere kanalen. Voor iemand die tegen de 1.95m meet, is 2.25m onvoldoende en vist een hengel van 2.40m waarschijnlijk aangenamer. Voor iemand van 1.60m lengte is hengel van 2m of korter meer aangewezen (als je graag met je hengeltop naar beneden vist).
Voor dropshot vis ik graag met mijn hengeltop naar boven. Het maakt het me dan weinig uit of de hengel 2.25m, 2.40m of zelfs 2.70m is, zolang de top maar voldoende flexibel is.
Conclusie 3: Houd rekening met je eigen lengte en de techniek waarmee je vist.
Vraag 4: Wat mag de hengel kosten?
Hier kan ik kort zijn. Ieder heeft zijn eigen budget en spendeert aan zijn hengel wat hij eraan wil en kan spenderen. Goedkoop is wel vaak duurkoop. Ik ben zelf gestart met een hengel en molen van zo’n 25 euro. Wel, die gebruik ik niet meer. Ook de hengels van 40 euro zijn al lang weg of worden gebruikt voor reserveonderdelen. Ik had mezelf gemakkelijk zo’n tweehonderd euro aan goedkope hengels en molens kunnen uitsparen door ineens naar een hogere prijsklasse te gaan. Meestal kom je daar pas te laat achter.
In de prijsklasse van tussen 75 euro en 120 euro kan je veel pareltjes, maar ook minstens evenveel zwijnen vinden. Er zijn hengels van 75 euro die kunnen concurreren met hengels van 120 euro en er zijn hengels van 120 euro die eigenlijk geen 75 euro waard zijn.
Conclusie 4: Kijk naar wat binnen jouw budget past. Koop geen dure hengel als je budget dat niet toelaat. Je zoektocht duurt misschien iets langer, maar je zal zeker iets vinden waarmee je tevreden bent.
Samengevat:
Laat je niet gek maken door het aantal aanbevelingen, likes of posts een bepaalde hengel krijgt. Trek je stoute schoenen aan en vraag of je eens met iemand mee mag om een hengel uit te proberen. Is de hengel niet jouw ding, dan heb je er waarschijnlijk toch een leuke visdag opzitten, heb je weer een nieuwe plek ontdekt en ben je een ervaring rijker.
Wil je eens Daiwa of Cormoran hengel of molen uitproberen, neem kijk dan even in de webshop en neem contact op via info@flandersfisher.be. We zoeken dan samen naar een geschikt moment om de hengel naar jouw keuze uit te testen. Gezien het grote aanbod aan hengels en molens, kan een demosessie enkel met materiaal dat op stock is.
(Ter info: als prostaffer mag je vaak de producten die je promoot achteraf houden. Dit is niet volledig zonder gevolg, want de fiscus kan dit bekijken als een betaling in natura. Vanuit het fiscaal oogpunt heb je hier een voordeel ontvangen waarop je belastingen moet betalen.)
One comment
Pingback:
Ontdek de Stek!!! editie 24/09/2023 | FlandersFisher - Zorgeloos vissen met Daiwa door persoonlijk advies en unieke service’